Hvilken mobil skal du vælge

Smartphone købsguide – Hvilken mobil skal jeg vælge?

Med et glimrende udvalg af mobiler fra bl.a. Apple, Samsung, Google, Nokia og mange flere, som alle ser fantastiske ud og kan friste enhver, så har det aldrig været sværere at finde den helt rigtige telefon til sig selv. Heldigvis for dig, så har vi lavet en guide til valg af din nye mobiltelefon.

Se også: mobil på afbetaling

Hvad er en smartphone?

En smartphone er den nyeste form for mobiltelefon. Den kan de samme ting, som man kender fra en normal mobiltelefon: SMS, MMS samt foretage og modtage opkald. Det der gør en mobiltelefon “smart” er de computer-egenskaber den har.

En smartphone er i princippet en lille håndholdt computer, med telefon egenskaber. En smartphone har nemlig adgang til internettet og kan installere og køre diverse applikationer lavet til mobiler. Stort set alle smartphone har én stor touchskærm, som giver nem adgang til et fuldt tastatur, tal og hvad man ellers får brug for. En smartphone kan derudover også køre flere programmer på samme tid – lige præcis som en computer. De har også mulighed for at tilsluttes internet; enten via WiFi eller mobilt bredbånd (3G + 4G).

Hvilken mobil skal jeg vælge?

Vi kommer ind over alle de punkter, som du bør overveje, når du skal finde din nye mobil.

Pris

Hvor meget vil du bruge på din nye smartphone? Når vi snakker priser så topper Apple og Samsung listerne med deres topmodeller. Begge producenter har dog også modeller med et lidt mere spiseligt prisskilt, for eksempel Apple’s iPhone XR.
Både HTC, Nokia og LG leverer også rigtig fine smartphones til lidt lavere priser.
Mange butikker er også begyndt at tilbyde at købe nye telefoner uden abonnement og på afbetaling.

Prissammenligning af smartphones

Styresystem

Når du skal vælge ny smartphone, så har du to valgmuligheder: iOS eller Android. Der er som ved alting naturligvis fordele og ulemper ved begge valg.
iOS er altid blevet rost til skyerne for deres meget brugervenlige styresystem, sikkerhed samt nem integration mellem andre apple produkter.
Android er kendt for at tilbyde større frihed, bedre mulighed for at skræddersy indstillinger.

IOS vs Android

Skærm størrelse

Det er vigtigt at du finder en telefon i den rigtige størrelse. Både størrelse på hænder, samt hvad man bruger sin mobil mest til kan være med til at afgøre, hvad man skal vælge her. Bruger du eksempelvis din mobil til at se mange youtube videoer eller film, så kan det være at du bør overveje en af de større modeller. De fleste vil også gerne have en telefon, som kan betjenes med én hånd, og det er ikke altid lige nemt, hvis mobilen er for stor.
iPhone 8 og SE serien tilbyder deres nyere telefoner i en mere kompakt størrelse, samt Plus og Max for deres ekstra store modeller.
Android mobiler kommer i en mange forskellige størrelser, fx Samsung Galaxy S8.

Skærm kvalitet

Når det kommer til skærmen så er det ikke kun størrelsen der tæller. De bedste skærme kan også prale af god lysstyrke, farvekvalitet og rigtig gode synsvinkler. Det kan være næsten umuligt at se, hvad der er på en skærm udendørs på en solskinsdag, hvis mobilen har dårlig lysstyrke.
Derudover kan telefoner med AMOLED skærme, fx Samsung Galaxy og iPhone X mobilerne, tilbyde en langt bedre farverig skærm. De tilbyder som regel også bedre synsvinkler og bedre nuancer. Hvis du elsker at se Netflix på telefonen, så kan det også være en god idé at kigge efter en model der tilbyder HDR.

Batteri

Det er vigtigt at man kan bruge sin telefon, uden at den dør efter halv dag. Dit batteris kapacitet kan give dig en fornemmelse af, hvor længe den kan holde strøm, men ikke helt nøjagtigt. Der er mange andre faktorer der spiller ind her også, såsom: skærmstørrelse, styresystem, processor osv. Du bør sørge for at din kommende smartphone har et batterikapacitet med mindst 3,000 mAh, som vil sikre dig en god mulighed for et langt batteri levetid.

Nogle nyere modeller tilbyder også lynopladning, hvor nogle kan give dig op til 7 timers strøm på blot 15 minutter. De seneste iPhones tilbyder dette – dog skal du selv købe den rigtige lynoplader, hvis du vil have gavn af dette – den følger ikke med i boksen. Ved Android skal du kigge efter Qualcomm Quick Carge 4.0.

Kamera

For de fleste er et godt kamera efterhånden et absolut mest i en ny smartphone. Der er sket utrolig meget på dette punkt de seneste år, og telefoner er nu i stand til at optage i Slow-motion, 4K og tage knivskarpe billeder.
For at sikre sig man får et godt kamera i sin telefon, så er det ikke kun megapixel du skal kigge efter. Funktioner såsom ISO, lysstyrke, støjreduktion og optisk billedstabilisering er mindst lige så vigtige, hvis ikke mere. Du kan næsten også altid være sikker på et godt kamera, hvis du går efter en af topmodellerne. Specielt Samsung Galaxy serien og og iPhone X generationen er blevet rost for deres gode kameraer.

Processor

Det er din processor, som styrer hvor hurtigt du kan åbne apps, hvor godt spil kører på telefonen og hvor hurtigt den kan redigerer billeder og videoer. Lige nu er den ubestridte konge indenfor processorer Apple’s A11 Bionic processor, som du kan finde i bl.a. iPhone X, iPhone 8 og iPhone 8 Plus. Den bedste android processor er Snapdragon 835, hvilket er et rigtig godt valg, hvis man ønsker at spille krævende spil på sin android telefon. Både Galaxy S8 og Galaxy X8+ benytter sig af denne Snapdragon 835 processor.

RAM

RAM er nødvendige for at din smartphone kan multitaske og køre flere programmer på én gang. De fleste billige smartphones kommer med omkring 2GB RAM, som fungerer fint nok til de fleste opgaver. De nyere og dyrere modeller kommer ofte med 4GB RAM, men nogle går helt op til 6GB og få endda helt op til 8GB RAM, som er tilfældet i nogle gamer smartphones.

Hukommelse

Din telefons hukommelse bestemmer, hvor meget du kan fylde på din telefon af billeder, videoer, musik og programmer. Hukommelsen betyder meget for prisen på din telefon, og det er faktisk det eneste der adskiller sig fra Apple’s modeller i samme serie, hvor de fx har en iPhone XR der kommer i tre forkellige modeller: 64GB, 128GB og den helt store 256GB.
Nogle Android smartphones giver dig mulighed for at udvidde hukommelsen ved at købe microSD hukommelseskort.

Finngeraftryk og face id

Fingeraftryk og Face ID gør det noget nemmere at låse din telefon op, uden at skulle indtaste dit kode. Face ID kan godt være lidt langsommere end fingeraftryk, hvorimod fingeraftryk kan have visse besværligheder, hvis der er krummer eller sved på fingeren. Begge dele fungerer rigtig godt.